Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

verhalen

Selig Goldstein

Slechts een paar dagen nadat Selig Goldstein (Polen, Chrzanów, 1890) geïnterneerd is in Kamp Westerbork, krijgt hij een conflict met kampcommandant en SS-Obersturmführer Albert Konrad Gemmeker.

Verschillende naoorlogse getuigenissen geven het volgende samengestelde beeld: Selig Goldstein heeft een baantje toegewezen gekregen en is hout aan het sjouwen. Tijdens het werk loopt Gemmeker achter hem langs. Goldstein heeft op dat moment zijn handen vol met hout. Hij ziet Gemmeker niet of herkent hem niet waardoor hij hem ook niet of niet tijdig op de voorgeschreven wijze kan groeten. Gemmeker zoekt de confrontatie en de Lager-kaart van Goldstein wordt door de kampcommandant ingenomen. 

Maurits Drukker, een familielid van Goldstein, getuigt na de oorlog dat algemeen bekend was wat dit betekende: op transport naar Auschwitz. Goldstein vraagt Drukker zijn connecties in het kamp te benutten om zo te proberen te redden wat er te redden valt. Maar ondanks de inzet van Drukker worden Selig en zijn vrouw Rachelina Goldstein-Rozema (Appingedam, 1874) op de transportlijst van dinsdag 9 februari 1943 gezet. Op die dag vertrekt transport 49 met eindbestemming Auschwitz. Het transport telt vijfentwintig personenwagons. Naast Selig en Rachelina Goldstein en haar twee zussen telt het nog 1180 gedeporteerden.

U leest hier het hele verhaal

terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving