Organisatie

Wij zullen hun namen niet vergeten.

Over de organisatie

Gedenkstenen Joods Apeldoorn herdenkt de slachtoffers van het naziregime ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurt voor de woning vanwaar ze werden gedeporteerd en vervolgens in de vernietigingskampen werden vermoord.                In Apeldoorn herdenken we ruim 400 stadgenoten.

Wij zullen hun namen niet vergeten

In heel Europa zijn inmiddels tienduizenden gedenkstenen gelegd voor slachtoffers van het naziregime. Ze zijn te vinden onder de namen Herdenkingsstenen, Herinneringsstenen en Struikelstenen. Met de herdenkingsstenen worden de personen herdacht bij de woning waar ze voor hun dood vrijwillig woonden. Met de herdenkingsstenen wordt hun geschiedenis levend gehouden. Wij zullen hun namen niet vergeten.

De eerste gedenksteen

In Apeldoorn zijn op 26 augustus 2018 de eerste 25 gedenkstenen geplaatst voor slachtoffers. In de trottoir voor hun woningen zijn zwarte granieten stenen gelegd met daarin gegraveerd de naam, leeftijd, datum- en plaats van overlijden.

Juridische structuur

Ten bate van de fiscale aftrekbaarheid van uw donatie heeft de werkgroep de Masorti Joodse Gemeente Beth Shoshanna in Deventer, welke een regionale functie heeft voor de gehele Stedendriehoek en ver daarbuiten, gevraagd om op te treden als juridische entiteit. Deze Joodse gemeente is namelijk in de eerste plaats sterk betrokken, maar heeft ook al de ANBI-status, waardoor giften fiscaal aftrekbaar kunnen zijn. Uiteraard worden de donaties tbv de Gedenkstenen Apeldoorn geheel gescheiden van de financiën van de gemeente zelf geadministreerd, geoormerkt en op een speciaal daarvoor aangemaakte spaarrekening bewaard.

Werkgroep

Roeland Oudejans-Albers

Voorzitter

Netty Heij

Lid

Ruthie Vermeulen

Lid

Bert Huizing

Lid