getuigenissen
Onderstaande fragmenten komen uit verschillende bronnen. U leest hier bijvoorbeeld teksten uit brieven en dagboeken die tijdens de oorlog geschreven zijn. Ook treft u hier naoorlogse getuigenissen van buurtbewoners aan. Daarnaast staan hier fragmenten uit toespraken die door verwanten tijdens ceremonies zijn uitgesproken. Deze teksten geven een beeld van hoe de Apeldoornse Joden de oorlog ervaren hebben. Het biedt een inkijkje in de herinneringen van 75 jaar geleden, beleefd door toen nog jonge mensen, die na de oorlog hun herinneringen hebben gedeeld. Ook laat het zien hoe de moord op hun familie, 75 jaar geleden, nog steeds een grote rol speelt in het leven van de verwanten.
Gisteravond kwam de heer Aus der Fünten met een groote troep SS mannen binnen. Hij deelde mij mede dat alle patiënten weggevoerd zouden worden naar een lazaret in Duitschland, dat de leiding van de inrichting door hem zou worden overgenomen. Het verplegend personeel zou in Nederland blijven. Pogingen om zwaar zieke en niet transportabele patiënten achter te kunnen houden, mochten niet gelukken, alles moest mee.
Hoe het ons te moede was dat wij onze patiënten zoo in den steek hebben moeten laten, kunt u u indenken. Zoo juist hoor ik dat nog een aantal van ons verplegend personeel is aangewezen om met het transport patiënten mee naar Duitschland te gaan, waaronder ook mijn zoon Frits. Het is mij moeilijk mijn gedachten te dienen op het oogenblik.
Jacques Lobstein. Bron: NIOD.
Wat is er geworden van de patiënten die in de catastrophalen nacht van 21/22 januari [1943] zijn weggevoerd? De geruchten hieromtrent doen niet zoveel goeds verwachten en er is helaas maar al teveel reden om te vermoeden dat deze geruchten de waarheid bevatten.
In de beschouwingen meen ik voorzichtigheidshalve rekening te moeten houden dat een deel van hen nog terugkeert. Daar een oordeel over hun aantal totaal uitgesloten is, zal ik dit aantal door de letter x voorstellen.
Jacques Lobstein, september 1944, een document over een naoorlogs herstart van het Apeldoornsche Bosch. Bron: Stadsarchief Amsterdam.
direct naar
Wilhelmina Druckerstraat 269 (was: Mariastraat 88)
Wilhelmina Druckerstraat 212 (was: Mariastraat 81)