Steenleggingen

Wij zullen hun namen niet vergeten.

Over de steenleggingen

Steenleggingen vinden enkele keren per jaar plaats, soms op een zondag en soms doordeweeks in samenwerking met scholieren. In Apeldoorn zijn op 26 augustus 2018 op zeven adressen de eerste 25 gedenkstenen geplaatst. In het trottoir voor de woningen zijn zwarte granieten gedenkstenen gelegd met daarin gegraveerd de naam, leeftijd, datum- en plaats van overlijden. Momenteel liggen er in Apeldoorn ruim 150 gedenkstenen. U kunt hier lezen wat de gemeente Apeldoorn hier over schrijft. U kunt hier alle adressen zien, bij de zwarte markeringen liggen reeds één of meerdere gedenkstenen.

Een steenlegging is openbaar en u bent altijd van harte welkom om een bijeenkomst van de slachtoffers bij te wonen. Bent u een nabestaande van één of meer slachtoffers of wilt u namens uw school met uw leerlingen de ceremonie bijwonen? Dan horen wij graag van u.

Ceremonie

Tijdens de ceremonie worden voordrachten gehouden. Namen van de slachtoffers en een beknopt levensverhaal worden genoemd om hen niet te vergeten. Na de voordracht plaatsen nabestaanden en/of betrokkenen de gedenksteen in het trottoir en leggen er een steentje bij (bloemen zijn niet gebruikelijk bij een Joodse rouw-ceremonie).

Een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap is tijdens de grotere bijeenkomsten aanwezig.

Geschiedenis steenleggingen

Tussen 26 augustus 2018 en maart 2020 zijn er tijdens zeventien bijeenkomsten ruim 150 gedenkstenen geplaatst. Dit was in aanwezigheid van familie, betrokkenen, huiseigenaren en in enkele gevallen scholieren.

Met dank aan:.