Educatie

Elk jaar herdenken leerlingen en studenten de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn. Groepen 7 & 8 van het basisonderwijs willen we zoveel mogelijk gaan betrekken bij het plaatsen van gedenkstenen in Apeldoorn. Gedenkstenen Joods Apeldoorn wil de namen blijvend herinneren, met hun persoonlijke verhalen, en overdragen aan volgende generaties.

WOII verbinden aan actualiteit

De Tweede Wereldoorlog is altijd belangrijk geweest in het geschiedenisonderwijs. Uit onderzoek (Bureau Veldkamp, Koenen & Jorritsma, 2014, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei), komt naar voren dat veel leraren het onderwijs over de Tweede Wereldoorlog proberen te verbinden met de actualiteit.

Lesstof met persoonlijke verhalen

Ook blijkt dat naast de verplichte lesstof vrijwel alle leraren (85%) extra aandacht besteden aan de Tweede Wereldoorlog. Dat doen ze met behulp van boeken, films en documentaires en door een bezoek te brengen aan herinneringscentra, monumenten of musea. Daarnaast weet men ondertussen dat persoonlijke (oorlogs)verhalen vrijwel altijd impact hebben. Wilt u met leerlingen of studenten een steenlegging bijwonen, wilt u een gastles organiseren of heeft u lesmateriaal nodig? Neemt u dan contact met ons op.

Met dank aan:.