Ruben Rubens is het eerste kind uit het huwelijk van handelsreiziger David Rubens en Rachel Michelson. Willem Rubens is het derde kind uit hetzelfde gezin.

Thuis worden de broers Ruub en Wim genoemd. Beiden blijven ongehuwd. Naast Ruben en Willem zijn er nog vier andere kinderen geboren in dit gezin, drie dochters en een zoon.

Ruben, Willem en hun drie zussen groeien op in hun geboortestad Amsterdam. In mei 1927 verhuist het gezin van de Vrolikstraat 142 in Amsterdam naar Apeldoorn, Hoogakkerlaan 75. Later verhuizen zij naar nummer 65 (nu: 61). In april 1929 wordt daar broertje Dolf geboren.

David, de vader van Ruben en Willem, heeft vanaf januari 1932 samen met een compagnon een zaak in de Hoofdstraat, op nummer 48; een ‘groothandel in galanterieën’, zoals ze het bedrijf in krantenadvertenties noemen. Galanterieën is een verzamelnaam voor voorwerpen van weelde, sierlijke snuisterijen en van artikelen van mode en smaak, zoals dat in die tijd werd omschreven. De compagnons specialiseren zich in bijouterieën, kleine sieraden van goud of zilver, waar edelstenen in zijn verwerkt. Maar na een paar jaar gaat de zaak failliet.

U leest hier het volledige verhaal